Experiències centres

INSTITUT LLUÍS COMPANYS-PROJECTE AULA OBERTA
Un total de 10 alumnes fan totes les hores amb adaptacions curriculars a l’aula. A la tarda tenen tallers d’aprenentatge professional (TAP) de l’Ajuntament i aquest any estan fent un taller de Jardineria i Medi AmbientUn dels objectius és promoure l’aprenentatge i servei, també fan convenis de participació amb altres escoles. 
El fet de que els alumnes surtin de l’aula i facin coses diferents els hi va donar sortida a anar cap aquest projecte participatiu dels Pinetons. Ja han realitzat una conferencia sobre ornitologia, han construït caixes nius amb material tant dur com el bambú (i cal dir que costa molt de manipular) i a més a més  tenen programada una roda de premsa per fer difusió del projecte el 7 de febrer. També tenen previst fer un coneixement del parc dels Pinetons, observar la biodiversitat i així poder fer difusió.  Es faran itineraris de coneixement que els permetrà desenvolupar la comunicació, ja que un cop ells han sigut formats passen a ser formadors i això els fa tenir més motivació i més responsabilitat amb la feina que desenvolupen.

ESCOLA SANT GABRIEL-PROJECTE D'HORTA SOCIAL
Dins d’un projecte cultural de l’escola, tots els cursos de l’ESO fan una sortida per treballar diferents àmbits d’actuació. Cada curs té adjudicat un àmbit i en aquesta trobada de la XES van compartir amb nosaltres el projecte dels alumnes de 3r d’ESO que van realitzar una horta social al Molí d’en Xec. En aquesta horta hi treballen persones amb riscos exclusió social o certa vulnerabilitat, és un projecte guiat per en Mario, l’enginyer tècnic. Un dels objectius principals d’aquest projecte és potenciar l’horta ecològica i observar quins insectes i hi ha a la zona per poder actuar sobre ells creant ampollers per atrapar-los. Els alumnes també fan un tríptic explicant les activitats que desenvolupen i ho publiquen a la revista de l’escola on ells mateixos són encarregats de redactar els articles.

INSTITUT CAN MAS-ESCOLA VERDA
Forma part del programa Escoles verdes on han de dur a terme una serie d’accions relacionades amb cinc blocs que es poden ampliar amb l’objectiu d’educar en sostenibilitat, fomentar la participació de tota la comunitat educativa i afavorir l’intercanvi entre centres de les experiències. Els alumnes participen en diferents fòrums de la XESC i hi assisteixen els delegats verds per aprendre noves accions d’altres instituts i fer dinàmiques en grups. Els blocs  d’accions relacionades són:

    • Fomentar el consum responsable: reduir, reutilitzar i reciclar
    • Hàbits de vida saludable
    • Canvi climàtic
    • Consum energètic (energia solar)
    • Cura i respecte per la biodiversitat

ESCOLA GINESTA-PROJECTENIUS D'ORENETES

Han iniciat el projecte de posar nius d’orenetes al pati per treballar l’educació ambiental i que poc a poc vagi formant part d’un projecte més gran. Tenen com a principal objectiu fomentar la biodiversitat. Aquest projecte el desenvolupen els alumnes de 3r de primària on hi ha diferents tasques a fer com: control biològic de les plagues, taller de menjadores per a ocells, treballar el canvi d’estació arrel de la presencia dels ocells, etc.

ESCOLA GASSÓ I VIDAL-PROJECTE CAQUES DE GOS
Estan treballant el projecte de les caques de gos amb nens i nenes de 1r de primària. Ho han fet mitjançant l’estudi de quins són els carrers més bruts, quines solucions podien trobar, fomentar la conscienciació de tenir els carrets nets, i transmetre-ho als coneguts i familiars.

ESC GASSÓ I VIDAL de RIPOLLET: "EL MONSTRE DE L'ALUMINI"ESC FEDAC de RipolletMISSIÓ APILO XII : RECICLATGE DE PILES
Nens i nenes de 5è de l'escola FEDAC de Ripollet
Vídeo de la xerrada que ens van venir a fer a l’escola on expliquen als nens i nenes la importància del reciclatge de piles.
Desprès de la xerrada fan un experiment amb una llimona, un cargol i una moneda de 5 cèntims i aconsegueixen encendre un llum de LED. Va ser una experiència molt interessant.


ESC JOAN DE PALÀ (Cardona): PER QUÈ REDUIM L'ÚS DEL PAPER D'ALUMINI ?

INS MANUEL DE PEDROLO (Tàrrega): EL SENYOR ALUMINI